Japon Yemekleri Tarifi



4 Adet Somon Fileto
½ Çay Kaşığı Sarımsak Tozu
½ Çay Kaşığı Tuz

Sosu için:

1 Yemek Kaşığı Mısır Nişastası
2 Yemek Kaşığı Soğuk Su
⅓ Su Bardağı Portakal Suyu
1 Çay Bardağı Esmer Şeker
1 Çay Bardağı Soya Sosu
1 Çay Bardağı Pirinç Sirkesi
1 Çay Kaşığı Susam Yağı
2 Tatlı Kaşığı Sarımsak Ezmesi
1 Yemek Kaşığı Bal

Üzeri için:
2 Adet Yeşil Soğan, İnce dilimlenmiş
Susam

Yapılışı :

1. Fırını 200 derecede önceden ısıtın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine somon filetoları yan yana gelecek şekilde dizin. Filetoların üzerine eşit miktarda sarımsak tozu ve tuz serpiştirin.

Yağlı kağıdın yanlarını somonların üzerini hafifçe örtecek şekilde kaldırın. Tepsiyi fırına verin ve yaklaşık 15-20 dakika pişirin.

2 .Somonlar pişerken, bir kasede mısır nişastası ile soğuk suyu karıştırın ve bir kenarda bekletin. Bir diğer kasede ise; şekeri, portakal suyunu, soya sosunu, pirinç sirkesini, susam yağını ve sarımsak ezmesini iyice karıştırın.

3. Hazırladığınız sos karışımını bir sos tenceresine aktarın ve ara sıra karıştırarak kaynamaya bırakın. Sos kaynayınca ocağın altını kısın ve balı ilave edin. Ardından mısır nişastası karışımını ilave edin ve kısık ateşte sos koyulaşana dek yaklaşık 2-3 dakika daha karıştırarak pişirmeye devam edin. Sos koyulaşınca tencereyi ocaktan alın.

4. Pişen somonları fırından çıkarın. Keskin bir bıçak yardımıyla derilerini sıyırın ve servis tabağına alın. Üzerine hazırladığınız sos karışımından döküp, susam taneleri ve ince dilimlenmiş yeşil soğan serpiştirerek servis edin.

Mantarlı Pilav (Kinoko Gohan)

Malzemeler;

1.5 Su Bardağı Kısa Taneli Pirinç (Suşi Pirinci)
100 Gram Mantar, Dilimlenmiş
150 Gram İstiridye Mantarı, Sapı kesilmiş, dilimlenmiş
2-3 Adet Kurutulmuş Şitake Mantarı, 30 dakika sıcak suda bekletilmiş, sapları kesilmiş ve dilimlenmiş
1 Tutam Tuz
¾ Su Bardağı Su
1 Çay Kaşığı Balık Tozu (Hon-Dashi)
2 Yemek Kaşığı Açık Renkli Soya Sosu
2 Yemek Kaşığı Mirin
2 Tatlı Kaşığı Esmer Şeker
3 cm Taze Zencefil, İnce dilimlenmiş

Yapılışı;

1 Pirinci bir süzgeç yardımıyla soğuk suyun altında akan su berraklaşana dek yıkayın ve suyunun iyice süzülmesi için bir kenarda bekletin.

2 Bir tencerede su, balık tozu, soya sosu, mirin, şeker, ince dilimlenmiş zencefil ve mantarları kaynamaya bırakın. Su kaynadıktan sonra 2-3 dakika kadar pişirip, ocaktan alın. Tenceredeki suyu pilav yapımında kullanmak üzere süzgeç yardımıyla bir kaseye aktarın. Mantarları ise bir kenarda bekletin.

3 Yıkadığınız pirinci bir tencereye aktarın. Üzerine toplamda 2 su bardağı olacak şekilde hazırladığınız balık suyunu ve gerekirse fazladan su ilave edin. Tuzunu da ilave edip, karıştırın ve orta dereceli ateşte kaynamaya bırakın. Su kaynadıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 12-13 dakika pişirin.

4 Pişen pilavı ocaktan alın ve üzerine mantarları ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın ve yaklaşık 10 dakika kendi buharında demlenmeye bırakın. Bir kez karıştırıp, servis edin.

Kıymalı Köri (Dorai Karē Raisu)

malzemeler

300 Gram Dana Kıyma
1 Adet Soğan (Büyük Boy), Küçük küpler halinde kesilmiş
1 Adet Havuç, Küçük küpler halinde kesilmiş
1 Adet Yeşil Biber, İnce dilimlenmiş
2 Diş Sarımsak, İnce kıyılmış
½ Çay Kaşığı Toz Zencefil
1 Yemek Kaşığı Köri Tozu
2 Yemek Kaşığı Kuş Üzümü
2 Yemek Kaşığı Ketçap
2 Yemek Kaşığı Tonkatsu Sos
1 Yemek Kaşığı Soya Sosu
2 Yemek Kaşığı Pirinç Sirkesi
300 Mililitre Su
1 Adet Et Bulyon, İkiye bölünmüş
1 Tutam Karabiber
1 Tatlı Kaşığı Ayçiçek Yağı
1 Tatlı Kaşığı Tereyağı

Servis için:
Sade Pilav (Gohan)
4 Adet Haşlanmış Katı Yumurta

yapılışı

1 Ayçiçek yağını wok tavada ısıtın. İnce kıyılmış sarımsakları ilave edip, aroması çıkana kadar yaklaşık 1 dakika soteleyin. Ardından kıymayı ilave edin ve rengi dönene kadar yaklaşık 5 dakika soteleyin. Doğranmış soğan, havuç ve yeşil biberleri de wok tavaya ilave edip, tüm malzemeleri 5 dakika daha sotelemeye devam edin.

2 Köri tozunu wok tavaya ilave edin ve yaklaşık 2 dakika karıştırarak soteleyin. Daha sonra pirinç sirkesini, suyu, et bulyonun yarısını, ketçabı, katsu sosu, soya sosunu, toz zencefil ve kuş üzümünü ilave edip, iyice karıştırın. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak 30 dakika pişmeye bırakın.

3 30 dakika sonra kalan et bulyonu ve tereyağını wok tavaya ilave edip, iyice karıştırın. Ardından kapağı açık olarak, yemek suyunu iyice çekene dek yaklaşık 5-10 dakika daha pişirin. Üzerine bir tutam karabiber serpiştirip, bir kez karıştırdıktan sonra ocaktan alın.

4 Sade pilav üzerine dökerek, haşlanmış katı yumurta dilimleriyle birlikte servis edebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Torna Ayna Çeşitleri

Yazıcı Toneri Nasıl Değiştirilir

Sol Kolda Uyuşma Neden Olur