Kulak Tıkanması Nedenleri

Çoğu kez önemli bir soruna yol açmasa da, uzun süren kulak tıkanıklıkları ihmal edilmemeli ve doktora başvurulmalıdır. Göz ardı edilen kulak enfeksiyonları, işitme kaybına dek varacak problemlere yol açabilir.
Bebeklerin ve küçük çocukların kulakları tıkandığında çocuğun doktoruyla görüşülmelidir. Yetişkinler kendi kulak tıkanıklıkları için, önerilen bazı çözüm yollarını evde deneyebilir ancak emin olmadığınız durumlarda yine en iyisi, bir kulak burun boğaz doktoruyla görüşmektir.
Kulağı temizlemek isterken kulak kirinin iyice içeri doğru itilmesi, sinüzit, alerji, kulakta sıvı birikmesi ya da bir uçak seyahati sırasındaki basınç değişikliği benzeri nedenler kulak tıkanıklığına yol açabilir. Kulak tıkanıklığı nedenlerini sitemizde daha ayrıntılı olarak okuyabilirsiniz.
Kulak Tıkanıklığı Nasıl Giderilir?
Uyarı: Eğer kulağınız en ufak bir enfeksiyon belirtisi gösteriyorsa, burada belirtilen yöntemleri denememelisiniz. Kulak tıkanıklığını kendi kendinize açmanız için önerilen çözümler kulak kiri kaynaklı tıkanmalar içindir.
Kulak enfeksiyonu tedavisi ancak doktorun önerdiği antibiyotik ve ağrı kesiciler ile yapılabilir. Buradaki önerileri uygulamakla enfeksiyon tıkanıklığını gideremezsiniz.
Aşağıdaki belirtiler kulakta enfeksiyon olduğunun göstergesi olabilir ve bu durumda hemen bir doktora başvurmanız önerilir:
Kulakta birkaç saatten fazla sürmekte olan şiddetli ve geçmeyen ağrı
Kusma ve ishal
Ateş
Kulaktan sarı veya yeşil akıntı gelmesi
Şimdi gelelim kulak kiri gibi daha basit diyebileceğimiz nedenlerle kulak tıkanmışsa, ne gibi çözüm yolları karşımıza çıkıyor:
Herhangi bir eczaneden kulak kiri yumuşatıcı damla alarak kullanabilirsiniz.
Damla haricinde kulağı tıkayan kiri yumuşatarak dışarı atmak için tıkalı kulağa bir damla oksijenli su (hidrojen peroksit) damlatabilirsiniz.
Kulağınıza birkaç damla bebek yağı damlatarak kulak kirini yumuşatmayı deneyebilirsiniz.
Oksijenli su elinizin altında yoksa birkaç damla zeytinyağını ısıttıktan sonra (vücut ısısı kadar) kulağınıza damlatabilirsiniz. Zeytinyağı kiri yumuşatır ve ardından kulak çöpüyle kiri kolayca temizleyebilirsiniz.
Birkaç damla gliserin tıkalı kulağı açmaya yardımcı başka bir seçenektir.
Eğer uçak yolculuğu sırasında kulağınız tıkanmışsa, kulaklardaki basıncı dengelemek için bol bol esneyebilir ya da sakız çiğneyebilirsiniz.
Kulağınız sinüzit nedeniyle tıkanmışsa her şeyden önce sümkürürken fazla zorlamamaya dikkat etmelisiniz. Burnunuzu temizlerken ağzınızın açık olması gerekir.
10-15 dakikalık sıcak bir duş kulak tıkanıklığını gidermeye yardımcı olabilir. Buhar kulak kirini yumuşatabilir.
Art arda yutkunmak kulaktaki basıncı azaltmaya yönelik basit reçetelerden biridir.
Ciddi tıkanmalarda alerji ilaçlarının kullanımı tıkanıklığı açmakta işe yarayabilir.
Yine kulak tıkanıklığına iyi gelen ancak biraz ustalık gerektiren başka bir yöntem daha vardır. Parmaklarınızla burun deliklerinizi kapatın. Ağzınızdan nefes aldıktan sonra hem ağzınız hem burun delikleriniz kapalı şekilde havayı burnunuzdan vermeye çalışın. Bu yöntem kulak tıkanıklığını açmakta etkilidir ama orta şiddette bir ağrıya neden olabilir. Özellikle uçak yolculuğu nedeniyle tıkanan kulaklarda birkaç kez tekrar ettiğinizde son derece etkili bir yöntemdir.
Bir şekilde kulak kirini yumuşatmayı başardıktan sonra kulağınızı kesinlikle sivri objelerle karıştırıp temizlemeye çalışmayın. Kulak zarına zarar verebilirsiniz.
Sinüzit ve Kulak Tıkanıklığı
Baş bölgesinde sinüsler ve kulaklar birbirleriyle bağlantılıdır. Sinüslerdeki tıkanıklık kulaklardaki basıncı etkiler. Sinüzit tedavisi tıkalı kulaklar için de rahatlama sağlayacaktır.
Sinüsleri kurutmamaya, nemli tutmaya çalışın. Günde birkaç kez burun spreyi kullanmak ya da yüzünüze nemli ve ılık bir bez koymanız sinüzit ağrısı ve baskısını kaldırabilir. Gün içerisinde bol su içmeyi ihmal etmeyin.
Burun spreyleri veya tıkanıklık giderici (dekonjestan) ilaçlar hem sinüsleri hem de kulak tıkanıklığını açmaya yardımcı olabilir. Ancak bu tür spreyler en fazla 3 gün ya da doktorun önerdiği süre kadar kullanılmalıdır.
Çok sıcak ya da çok soğuklardan kaçınmak sinüslerle ilgili kulak tıkanıklarının kötüye gitmesini engelleyecektir. Sinüzit ve kulak tıkanıklığı probleminiz varsa çok soğuk ya da çok sıcak ortamlardan kaçınmanız önerilir. Sinüsleriniz tıkalıysa başınızı öne eğmekten kaçının. Egzersiz, yoga benzeri başın öne eğilmesini gerektiren aktiviteleri ertelemeniz gerekebilir.
Kulak Tıkanıklığını Geçiren Hareketler
Uçakla yolculuk yaparken ya da bir asansöre bindiğinizde ani irtifa değişikliği kulaklarınızı tıkayabilir. Böyle bir durumda amaçsızca parmaklarınızla kulaklarınızı kurcalamak yerine çeşitli yüz ve ağız hareketleri yaparak kulaklarınızın daha çabuk açılmasını sağlayabilirsiniz.
Kulak tıkanıklığı için önerilen bu hareketlerin nasıl yapılacağından emin olamıyorsanız ilk önce doktorunuza danışabilirsiniz.
Esneme Hareketi
Kulaklarınız tıkandığında esnemek kulakları açmakta son derece etkili hareketlerden biridir. Uykunuz gelmiş olsun olmasın, biraz zorla da olsa esnemek için ağzınızı genişçe açıp damağınızı serbest bırakarak esnemeyi deneyin.
Eğer esnemeyi başarırsanız kulağınızdaki östaki borusunu açmış olursunuz. Bu şekilde kanallardaki basınçlı hava azalacak ve tıkanıklık geçmeye başlayacaktır. Kulağınızdaki basınç tamamen ortadan kalkana dek esnemeye devam edin. Eğer esnemekte başarılı olamıyorsanız, ağzınızı esner gibiaçmanız da östaki kanallarını açmaya yardımcı olabilir.
Çiğneme Hareketi
Sanki büyük bir ekmek parçası çiğniyormuş gibi dişlerinizi sıkıp bırakın ve dudaklarınızı hareket ettirin. Bu hareket kulaklardaki basınç hissini azaltıp östaki borularının açılmasını sağlayabilir. Gerçekten ağzınıza çiğneyecek bir yiyecek atmak ya da sakız çiğnemek de aynı işi görecektir. Ancak el altında çiğneyecek bir yiyecek yoksa en iyisi çiğner gibi yapmaktır.
Valsalva Manevrası
Valsalva manevrası hava basıncındaki değşiklik sonrası tıkanan kulakları, yine östaki kanallarını açarak, rahatlatabilir. Burun deliklerinizi baş ve işaret parmağınızla sıkın, ağzınızı kapatın ve burnunuzu temizler gibi burnunuzdan dışarı doğru hava vermeye çalışın.Elbette burun delikleriniz kapalı olduğundan dışarı hava veremeyeceksiniz ancak havanın dışarı çıkamaması kulağınızdaki basıncı dengelemeyi sağlayacaktır.
Sakın kulak zarına zarar verecek kadar şiddetli biçimde nefes vermeyin. Kualğınız açılana dek hareketi birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.
Yutma / Yutkunma
Dilerseniz bir içecek ya da yiyecek yardımıyla yutkunmak ya da sadece tükürüğünüzü yutmak östaki borularını açmayı sağlayabilir. Aslında kulaklarınızın tıkanacağını hisseder hissetmez yutkunmaya başlamanız, daha en baştan kulak tıkanıklığını önleyebilir.
Örneğin bir uçakta iniş ya da kalkış zamanı bir bardak sudan ufak yudumlar almak kulaklarda hava basıncını tümden önleyebilir. Uçak sabit bir yüksekliğe erişene dek birkaç saniyede bir yutkunmanız da işe yarayacaktır.
Kulak tıkanması olan bireyler için en uygun tedavi yöntemleri ve tıkanmanın belirtileri alttaki gibidir.
Tıkalı Kulaklar için bitkisel ve doğal tedaviler
Tıkanmış olan kulakları açmak için evde bitkisel ve doğal yöntemler deneyebilirsiniz. Bu yöntemler şunlardır;
- Valsalva Manevrası
- Burun Spreyi
- Şeker veya Sakız
- Zeytinyağı
- Sıcak Bez
- Çay Ağacı Yağı
- Sarımsak Yağı
- Esnemeye çalışın
- Elma sirkesi ve Alkol
Kulak Tıkanmasının Nedenleri
Kulak tıkanmasının nedenlerinden en çok rastlanan tetikleyici unsurlar aşağıdaki gibidir.
• Alerji
• Kulak içinde su birikmesi
• Soğuk
• Kulak Waxı
• Tıkalı burun
• Sinüs enfeksiyonu
• Atmosferik basınç değişiklikleri (özellikle uçakta seyahat ederken )
• Östaki borusundaki tıkanıklık
Kulak Tıkanmasının Belirtileri
Kulaklarınızı tıkandığı zaman aşağıdaki belirtiler ile karşılaşırsınız.
• İşitmede sorun
• Kulakta kaşıntı
• Şiddetli kulak ağrısı
• Kulaklarınızda zil sesi (çınlama)
• Baş dönmesi veya denge kaybı
• Etkilenen kulağınızdan gelen kan veya akıntı
Yorumlar
Yorum Gönder